zaterdag 28 november 2015

Klasse t-shirt

Vandaag ga ik jullie iets meer vertellen over het 1e t-shirt die ik zelf gemaakt heb.
Ik heb hiervoor het patroon "Klasse t-shirt" van Yoke Overeem gebruikt. Dit patroon kan je in de besloten naaigroep "Handwerk" op facebook aankopen.
 
 
 
Het is een simpel t-shirt met vooraan fronsen. Zeker haalbaar voor beginners.
De stof heb ik bij Bobby sewing, in Mortsel gekocht. Een leuk winkeltje met voor ieder wel een stofje naar keuze. Ik koop hier meestal de fournituren die ik voor een project nodig heb.

Achteraan gaapte het t-shirt een beetje, daarom heb ik er 2 plooitjes ingelegd.
 
 
 
Dit t-shirt is gemaakt met tricot. Ik werk zelf liever met tricot dan met katoen, maar velen hebben tricotvrees, daarom hier enkele tips om het verwerken makkelijker te maken:
  1. Steek je lapje altijd eerst in de wasmachiene. Tricot staat bekend om toch redelijk te kunnen krimpen. Dit wil je niet voorhebben na al het harde werk om je kledingsstuk in elkaar te steken.
  2. Zorg voor een aangepaste naald. Bij tricot wordt er een tricotnaald gebruikt. De dikte kan je aanpassen aan de dikte van de stof. Een tricotnaald is de bond afgerond, waardoor er geen gaatjes in je stof zullen getrokken worden.
  3. Verstevig altijd de schoudernaad! Dit kan je doen door middel van naadband of clear elastic. Naadband kan je op de naad strijken zoals vlieselinen (ik zorg dat het midden op de stiklijn valt). Clear elastic wordt veel in Amerikaanse patronen gebruikt. Dit is een soort plastic dat je mee vast naait als je de schoudernaad stikt. De schoudernaden worden verstevigd zodat de mouw de naad niet zal uitrekken.
  4. Nu alles klaar is om te stikken, moet je enkel nog de juiste steek selecteren. Voor tricot gebruik je een uitgerekte zigzag. Als je geen tricot/stretchsteek op je machiene hebt staan kan je dit manueel invoeren. Zet de steekbreedte op 1 en de steeklengte op 3.
  5. Zomen stik je met een tweelingnaald. Je kan 3 cm omvouwen en vasstikken, maar ik geef er de voorkeur aan om (zoals bij katoen) 1cm en 2cm om te plooien en zo met de tweelingnaald vast te maken (puur omdat ik dat mooier afgewerkt vind). Zorg ervoor dat je rechte steek staat ingesteld (anders zal je naald breken).
Wat vinden jullie het leukste om mee te stikken? Katoen, tricot, andere stoffen?
 
 

donderdag 26 november 2015

Bernadette

                   Net zoals vele anderen heb ik me ook eens gewaagd aan de Bernadette vest.

 
Deze vest had ik al enkele keren voorbij zien komen op internet en in een breigroepje. Hierdoor kreeg ik de smaak te pakken. Echter wilde ik voor mijn 1e vest niet direct met dure wol aan de slag. Als het resultaat dan niet zo goed zou zijn, was het geen ramp. Voor de wol heb ik een perfect alternatief gevonden. Normaal wordt deze met Katia ingenua gemaakt, maar ik heb de mijne met Drops brushed alpaca silk gemaakt. Ik heb 4 draden tegelijk genomen en heb in totaal 16 bollen nodig gehad. Van de laatste 4 bolletjes is maar een beetje gebruikt. 
 
Het meeste werk kruipt in de afwerking, alle delen mooi aan elkaar zetten. Dit wist ik niet hoe ik hier aan moest beginnen. Regelmatig volg ik breilessen bij Dolce Lana dus dat was snel verholpen. De lessen duren 3u per keer maar daar ben ik niet mee toegekomen. De 1e keer had ik de voorpanden omgewisseld aan het achterpand gezet waardoor de schoudernaden terug los moesten. Dit heb ik thuis gedaan zodat ik nog iets anders kon bijleren. De week erop terug alles in elkaar zetten. Enkel het laatste stuk van de zijnaad heb ik thuis afgewerkt. 
 


Er zijn verschillende patronen verkrijgbaar, ik heb het patroon van De breiboerderij gebruikt. Het is een patroon dat ook haalbaar is voor beginners. Je moet enkel recht en averecht kunnen breien, meerderen en minderen.

Ik heb ongeveer 3 weken aan deze vest gewerkt. Heb niet elke dag kunnen breien en af en toe moest ik ook een klein stukje uithalen.


                                         Hier het resultaat
 
 
Ik ben er zeer trots op :-) 
Het is een leuke vest om te dragen (nu pluist ze nog wel maar dat zou verminderen zei de verkoopster in de winkel) en lekker warm, wat geen overbodoge luxe is voor een koukleum zoals ik.
 
Wat vinden jullie ervan? Krijgen jullie ook de smaak te pakken?





woensdag 25 november 2015

Spannend

Spannend zo je eerste blogbericht schrijven.
Ik ben Yannick en ga vanaf nu regelmatig bloggen over mijn creaties. Ik naai en brei dus het zal een mix van beide worden. Ik zal hier ook stukken opzetten die ik hiervoor al gemaakt heb. Momenteel ben ik terug meer aan het breien. Hier kan je sneller even aan verderwerken, dan al mijn naaispullen te moeten uitstallen (en weer wegzetten). 
 
Ik volg al voor het 3e jaar avondschool realisaties dameskleding bij Encora. Ik ben hieraan begonnen in een opwelling. Ik dacht dat het wel leuk zou zijn dat ik zelf mijn broeken zou kunnen inkorten (aangezien ik niet zo groot ben), en ik moet zeggen dat ik het superleuk vind. We hebben een toffe leerkracht die alles heel goed uitlegt, zelfs 100x als het nodig is.
 
Ondertussen heb ik al basis naaien, broek/pantalon en blouse/ jurk gevolgd (de laatste 2 samen in 1 jaar. Ik volg ook nog avondschool Italiaans en zo 3x per week naar school gaan was toch zwaar. Dat zou ik nu niet meer doen, maar ik ben wel blij dat ik het heb gedaan want heb veel bijgeleerd op dat jaar).
 
Nu zit ik in de module vrije tijd en maken we allemaal werkstukken uit tricot :-) (Stiekem mijn favoriete stof om mee te werken).