woensdag 30 maart 2016

Shawl of solitaire

Vandaag ga ik jullie vertellen over het paascadeau dat ik voor mn grootmoeder maakte.
 
Ik heb een leuke sjaal gebreidt. Ik gebruikte hiervoor het gratis patroon Shawl of solitaire, van de blog patternduchess. Onlangs leerde ik in de breiles kantbreien en dit is mijn eerste echte kantsjaal.
De wol kocht ik bij Wolplein en is de baby merino van Drops. Dezelfde wol wordt in het patroon gebruikt.
 
De shawl is niet moeilijk te maken en zeker ook voor beginners haalbaar. Een kantpatroon verkrijg je door verschillende steken samen te breien en steken bij te maken door een omslag. Om de zoveel rijen kan je best een "lifeline" in het breiwerk steken. Ik hoor jullie al denken een wat????
 
Een lifeline is een draad in een opvallende kleur (anders dan het breiwerk). Deze draad steek je met een maasnaald door alle steken. In de volgende rij brei je als normaal, zonder de draad mee te nemen. Als er dan een foutje in het breiwerk zit kan je dit makkelijk lostrekken zonder dat je alles kwijt bent. (door alle omslagen en steken samen te breien is het heel moeilijk om zomaar alles even los te trekken.
 
Een kantsjaal neemt heel wat tijd in beslag, over dit patroon deed ik 2 maand.
Na het breien moet je de shawl "wassen" in een badje "Eucalan" en blocken.
 

 
 
Hier een stap voor stap:
  1. laat je lavabo vollopen met lauw water (wol mag niet te heet gewassen worden)
  2. doe er een beetje eucalan bij
  3. laat even weken
  4. laat uitlekken (niet te hard wringen) en wikkel in een handdoek
  5. leg de sjaal open op een blocking mat (ik gebruikte hiervoor kinder speeltegels van Bart Smit)
  6. steek op regelmatige basis een speltje, zodat de sjaal mooi recht kan drogen
  7. laat een nachtje drogen
  8. Klaar!   
  9.  
    

woensdag 23 maart 2016

Dusty top

Toen de september-oktober editie 2015 van La maison Victor in mijn brievenbus viel, stak dit patroon er meteen bovenuit voor me. Ik tekende het thuis over (en dit was NIET simpel als er allemaal groene lijnen en achtergronden door elkaar lopen, maar het is me uiteindelijk na veel gevloek toch gelukt) en nam het mee naar de naailes.
 

Het in elkaar stikken ging zeer vlotjes, enkel voor het beleg had ik wat hulp van de leerkracht nodig. Dat was even frullen.
Dit is het resultaat!

 
Ik gebruikte een stofje dat ik vorige zomer in een uitverkoop kocht.
 
Wat vinden jullie ervan?

woensdag 16 maart 2016

Plantain

Een snel klaar project voor instant sewing satisfaction.
Een supermakkelijk t-shirt.
Ik maakte dit t-shirt uit een Megan blue stofje van bij de De stoffenstraat.
 
Ik gebruikte een gratis patroon dat al lang op mijn "to sew lijstje" stond.
Plantain van het Franse patronenmerk "Deer and doe".
 


vrijdag 11 maart 2016

An airy love affair part 2

Deze morgen kreeg ik een mailtje met een comment over mijn vorige post. De comment staat echter niet bij het bericht dus bij deze even verduidelijking. Sorry als mijn vorig bericht niet zo duidelijk was.

De verwarring gaat over brei en haaknaalden.
De sjaal wordt volledig gebreid, het is een kantpatroon. De haaknaald wordt gebruikt om de kraaltjes over de gebreide steek te schuiven. Dan wordt de steek terug op de naald gezet en kan je weer verder doen. 
Dit is het eerste deel van mijn wrap. Ik heb gekozen voor de brede voorflap naar een Estoniaans kantpatroon.  
Dit is het middenstuk om de schouders. Jullie zien het goed, het gaat scheef. Dit komt doordat je met verkorte toeren werkt. Geen paniek als de sjaal klaar is komt dit allemaal weer goed.

woensdag 9 maart 2016

An airy love affair part 1

 Toen ik enkele weken geleden op de Handwerkbeurs was in Zwolle, zag ik een stand waar er een doosje (voor de gelegenheid in de vorm van een hart (het was het weekend van Valentijn)) verkocht werd. In dit houten doosje zat een bolletje wol, kraaltjes en een mini haaknaald om een prachtige kantsjaal te breien.
 
De ontwerpster stond zelf aan het standje en droeg uiteraard haar eigen sjaal. Ik was al enkele keren voorbij deze stand gewandeld en keek elke keer vol bewondering naar de wondermooie sjaal. 
 
Het harten doosje heb ik niet gekocht, maar je kon het patroon ook online via Ravelry kopen.
Ik ben aan de wrap 2 weken geleden begonnen en heb ondertussen het 1e deel afgewerkt. Je kan zelf kiezen uit verschillende mogelijkheden om zo je unieke sjaal samen te stellen. Als je kan breien en de speciale steken voor kantbreien een beetje kent is deze sjaal echt goed te doen. Ik ben zelf ook geen super brei krak !
 
Bij het begin van het 2e deel van de sjaal (het rugstuk) ondervond ik wel enkele problemen. Ik brei vanuit de tekst (het patroon staat in tekst en shema vorm uitgelegd), en daar stonden nog enkele foutjes in. Ik mailde naar de ontwerpster en kreeg elke keer bijna onmiddelijk antwoord met een nieuwe juiste versie.
Ik ben dan ook blij dat ik haar kon helpen om de laatste puntjes op de I te zetten.
 
 
De wol die ik gebruik is Mernino lace van Schoppel, die ik ook op de beurs kocht bij de winkel Wol met verve. De kraaltjes kocht ik bij Veritas. In het patroon staat aangegeven dat je 178 kraaltjes nodig hebt, maar op het potjes was nergens een vermelding te vinden. De verkoopsters konden ook geen extra info geven dus heb ik thuis maar zitten tellen. Er zitten ruim meer dan 178 kralen in :-)
 
Ik gebruik een haaknaald 0.6mm die ik bij Caro's atelier bestelde.
 
*Dit is een puur objectief verslag zonder sponsering van 1 van de boven genoemde winkels!*